Pizza ahoy

Składniki dla 4 osób:

  • 10 łyżek TischleinDeckDich – Komosy ryżowej z warzywami
  • 300 ml   wody
  • 2 – 3 łyżeczki sosu pomidorowego
  • 7 – 8 łyżek mąki razowej, orkiszowej
  • 100 g szpinaku
  • 300 g pomidorów do pizzy (całych, bez skórki)
  • 80-100 g wędzonego łososia w plasterkach
  • 70 g mozzarelli
  • Sól ziołowa
  • Tłuszcz do smarowania blachy do pieczenia

Przygotowanie:

TischleinDeckDich wymieszać z około 270 ml wrzącej wody, posolić i przykryć do spęcznienia na ok. 5 minut. Następnie ostudzić. Wymieszać z mąką i doprawić solą ziołową. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Rozwałkować ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie (Ø26 cm) i kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec ciasto przez 10 minut w temperaturze 200 ° C (z obiegiem powietrza – 180 ° C) Następnie ułożyć pomidory na cieście pizzy, rozłożyć szpinak, plastry łososia i na wierzchu ser. Piec nadal w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 – 25 minut. Pizza może być przygotowana również w wersji wegetariańskiej, jedynie z kolorowymi warzywami.