Kanapka z bakłażana z nadzieniem z TischleinDeckDich

Składniki na około 4 kanapki:

Nadzienie:

  • 4 łyżki stołowe TischleinDeckDich
  • 135 ml bulionu warzywnego
  • 2 – 3 łyżeczki pesto
  • 50 g sera feta
  • 5 sztuk suszonych pomidorów
  • 6 – 7 zielonych oliwek bez pestek
  • Ziołowa sól, pieprz, bazylia

Kanapka:

  • 1 bakłażan (8 plastrów)
  • 5 – 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • Ziołowa sól, pieprz, bazylia

Przygotowanie:

Zalewamy TischleinDeckDich ok. 135 ml wrzącego rosołu. Mieszamy i czekamy aż spęcznieje przez 5 minut. Rozdrabniamy ser feta i mieszamy z pesto, pokrojonymi pomidorami, oliwkami i ziołami. Następnie dodajemy TischleinDeckDich i razem wszystko mieszamy. Masa nie powinna być zbyt płynna.

Myjemy bakłażana, kroimy wzdłuż i posypujemy solą ziołową. Po kilku minutach suszymy bakłażana papierowym ręcznikiem. Wlewamy 4 – 5 łyżek oleju do filiżanki i mieszamy z wyciśniętym przez prasę czosnkiem, bazylią, pieprzem i solą ziołową. Rozcieramy tak przygotowaną oliwę na bakłażanach. Nakładamy farsz na plasterek bakłażana i przykrywamy drugim plastrem. Naoliwione strony powinny znajdować się na zewnątrz. Podgrzewamy na patelni 1 łyżkę oleju i smażymy kanapki z obu stron.

Podobne czynności możemy wykonać przygotowując danie na grillu.