Ogniste danie TischleinDeckDich z pomidorami i soczewicą

Składniki dla 2 osób:

  • 10 łyżek TischleinDeckDich
  • około 340 ml wody
  • 80 g cebuli
  • 10 g świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka tłuszczu z orzecha kokosowego lub ziaren palmowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 – 2 łyżeczki czerwona pasty curry
  • 250 ml   bulionu warzywnego
  • 400 g – puszka całych pomidorów
  • Pęczek kolendry lub pietruszki
  • 2 łyżeczki śmietany, lub w wersji wegańskiej mleczko ​​sojowe
  • Ziołowa sól, pieprz

Przygotowanie:

Do TischleinDeckDich wlej około 340 ml wrzącej wody, wymieszaj, odczekaj 5 minut i odstaw.

Obierz cebulę, imbir i czosnek – drobno posiekaj. Umyj soczewicę w durszlaku.

Rozgrzać tłuszcz w rondlu i smaż cebulę, czosnek ,imbir i pastę curry. Dodaj bulion i koncentrat pomidorowy. Smaż przez krótki czas. Teraz dodaj czerwoną soczewicę i gotuj przez około 5 minut.

Dodaj pomidora w kawałkach i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Dopraw solą ziołową i pieprzem i tuż przed końcem gotowania dodaj posiekaną kolendrę i śmietanę.

Teraz dodaj TischleinDeckDich i wymieszaj. Gotowe.