Śródziemnomorska szpinakowa zapiekanka z TischleinDeckDich

Składniki dla 2 osób:

  • 8 łyżek TischleinDeckDich
  • około 270 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki czerwone pesto
  • 250 g liści szpinaku
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 1 – 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 400 g  pomidorów w puszce
  • 6 – 7 suszonych pomidorów
  • 100 g sera feta
  • Ziołowa sól, pieprz, tymianek, bazylia, rozmaryn

Przygotowanie:

Do TischleinDeckDich wlewamy ok. 270 ml wrzącego bulionu, mieszamy i zostawiamy do spęcznienia na 5 minut.

Mieszamy schłodzoną masę z czerwonym pesto i przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia jako warstwę o grubości około 4-5 cm. Szpinak wrzucamy na chwilę do wrzącej wody i odsączamy. Nasiona pinii smażymy krótko na suchej patelni.

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy posiekaną cebulę z pokruszonym czosnkiem i pokrojonymi kawałkami pomidorów. Dodajemy 2 łyżeczki tymianku i bazylii oraz 1 łyżeczkę rozmarynu. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Następnie dodajemy szpinak, orzeszki piniowe i pokrojone suszone pomidory. To wszystko układamy na warstwie TischleinDeckDich w naczyniu żaroodpornym . Górę posypujemy rozdrobnionym serem feta.

Pieczemy w temperaturze 220 ° C przez ok. 15 minut w piekarniku (górny ruszt).