„Jeśli chcesz walczyć z malarią, to musisz najpierw zapanować nad komarami”. Trochę podobnie jest z oczyszczaniem organizmu. Jeżeli chcesz to zrobić, jeżeli chcesz oczyszczać swój organizm, to musisz wcześniej zadbać o organy, które taką właśnie funkcję spełniają. Jak więc je wspierać i co zrobić, żeby na co dzień działały prawidłowo. Na początek – wątroba… 

Wątroba jest drugim co do wielkości organem naszego ciała i pełni kluczową rolę we wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia. Jest także niezastąpiona w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Każdego dnia nasz organizm ma z nimi kontakt, a pochodzą przede wszystkim z tego, co zjadamy i czym oddychamy. Wątrobę możemy w tej funkcji wspierać i powinniśmy to robić na różne sposoby.

  1. Usuńmy z diety wszystkie toksyczne substancje. Przetworzone zboża, cukier, pakowane produkty spożywcze, jedzenie typu fast food, przemysłowe wędliny, mięsa i produkty mleczne. Wszędzie tam znajdziemy pestycydy, herbicydy, sterydy, hormony, resztki antybiotyków i innych leków.
  2. Używajmy ziół, zwłaszcza tych korzystnie wpływających na pracę wątroby. Najlepsze będą ostropest plamisty, kurkuma i mniszek lekarski (w przypadku przyjmowania leków niezbędna będzie jednak konsultacja lekarska w celu uniknięcia interakcji).
  3. Powstrzymujmy się, o ile to możliwe, od nadmiaru złych emocji. Już od wieków wiadomo jak frustracje niekorzystnie wpływają na kondycję naszej wątroby.
  4. Wprowadźmy do swoich codziennych posiłków świeże warzywa, ale także produkty kwaśne, kiszone. Świetnym wyborem będą naturalne jogurty. W sposób dowolny stosujmy zielone zioła.Dodatkowym wsparciem będą również:

Czosnek – zawiera selen, minerał o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Ponadto witaminę B6, która działa na wątrobę przeciwzapalnie oraz argininę, która rozluźnia naczynia i zmniejsza ciśnienie krwi w wątrobie.

Grejpfrut – zawiera duże ilości witaminy C i glutationu, który poza tym, że bierze udział w budowie tkanek spełnia również ważną rolę w układzie odpornościowym.

Zielone warzywa liściaste – chronią wątrobę neutralizując chemikalia, pestycydy i metale ciężkie.

Buraki i warzywa kapustne – działają korzystnie przez udział w produkcji enzymów, które wątroba wykorzystuje do usuwania toksyn.

Avocado – zawiera witaminę C, E oraz glutation – silne przeciwutleniacze usuwające wolne rodniki i chroniące komórki wątroby.

Orzechy włoskie – zawierają kwasy Ω3, glutation oraz argininę, która pomaga wątrobie w detoksykacji amoniaku.  Orzechy przeciwdziałają także gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie.

Pamiętajmy, że kłopoty z wątrobą, która wybacza nam długo nasze grzechy dietetyczne, mają swój początek zazwyczaj w błędach żywieniowych. Stłuszczenie, przekrwienie i upośledzenie jej funkcji to często efekt naprawdę długotrwałych zaniedbań.