Ciasto z MorgenStund z żurawiną
Składniki: 

• 300 g MorgenStund (na sucho)
• 160 g masła
• 180 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
• 180 g miodu
• 125 g żurawiny
• 2 jajka
• 60 g dżemu morelowego
• Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Masło powoli roztopić w niskiej temperaturze. MorgenStund, orzechy lub migdały zalać roztopionym masłem, delikatnie wymieszać i pozostawić na ok. 10 minut. Miód i jaja wymieszać, dodać sól. Całość połączyć z wcześniej przygotowaną masą, a także z żurawiną i dżemem morelowym. Wyrobić na jednolitą masę. Masę wyłożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika, na środkowym poziomie. Piec ok. 25-30 minut. Porcja wystarcza na wypiek jednej blachy.