Pizza ahoy
Pizza ahoy
Składniki dla 4 osób:
- 10 łyżek TischleinDeckDich – Komosy ryżowej z warzywami
- 300 ml wody
- 2 – 3 łyżeczki sosu pomidorowego
- 7 – 8 łyżek mąki razowej, orkiszowej
- 100 g szpinaku
- 300 g pomidorów do pizzy (całych, bez skórki)
- 80-100 g wędzonego łososia w plasterkach
- 70 g mozzarelli
- Sól ziołowa
- Tłuszcz do smarowania blachy do pieczenia
Przygotowanie:
TischleinDeckDich wymieszać z około 270 ml wrzącej wody, posolić i przykryć do spęcznienia na ok. 5 minut. Następnie ostudzić. Wymieszać z mąką i doprawić solą ziołową. Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Rozwałkować ciasto w wysmarowanej tłuszczem formie (Ø26 cm) i kilkakrotnie nakłuć widelcem. Piec ciasto przez 10 minut w temperaturze 200 ° C (z obiegiem powietrza – 180 ° C) Następnie ułożyć pomidory na cieście pizzy, rozłożyć szpinak, plastry łososia i na wierzchu ser. Piec nadal w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 – 25 minut. Pizza może być przygotowana również w wersji wegetariańskiej, jedynie z kolorowymi warzywami.