Faszerowane połówki cukinii

Składniki dla 2 osób:

  • 10 łyżek (ok. 100 g) TischleinDeckDich
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 duże cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 200 g pieczarek
  • 2 tarte marchewki
  • 2 łyżki startego sera do farszu
  • tarty parmezan do posypania
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

TischleinDeckDich zalej wrzącym bulionem warzywnym, ok. 350 ml. Wymieszaj i przykryj na 5 minut.

Umyj cukinię, przekrój wzdłuż i wydrąż łyżką. Pokrój miąższ na małe kawałki. Obierz cebulę, pokrój na małe kawałki i usmaż na patelni z czosnkiem. Umyj paprykę i grzyby, pokrój na małe kawałki i smaż chwilę razem ze startą marchewką i wydrążonym miąższem cukinii. Dodaj TischleinDeckDich i wymieszaj. Dodaj ser. Dopraw solą i pieprzem.

Połóż połówki cukinii w naczyniu żaroodpornym i wypełnij je farszem. Posyp parmezanem. Wlej do naczynia pozostałą część bulionu. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 ° C przez około 30 minut.

Inne warianty farszu:

1. Z cebulą, czarnymi oliwkami, pomidorami pokrojonymi w kostkę, pesto, śmietaną, ziołami i parmezanem

2. Z dymką, czosnkiem, ziarnami orzecha włoskiego, kwaśną śmietaną, bazylią i serem feta