Faszerowane połówki cukinii
Przepis na pyszne faszerowane połówki cukinii – zdrowa propozycja na obiad
Składniki dla 2 osób:
- 10 łyżek (ok. 100 g) TischleinDeckDich
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 duże cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 200 g pieczarek
- 2 tarte marchewki
- 2 łyżki startego sera do farszu
- tarty parmezan do posypania
- tłuszcz do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
TischleinDeckDich zalej wrzącym bulionem warzywnym, ok. 350 ml. Wymieszaj i przykryj na 5 minut.
Umyj cukinię, przekrój wzdłuż i wydrąż łyżką. Pokrój miąższ na małe kawałki. Obierz cebulę, pokrój na małe kawałki i usmaż na patelni z czosnkiem. Umyj paprykę i grzyby, pokrój na małe kawałki i smaż chwilę razem ze startą marchewką i wydrążonym miąższem cukinii. Dodaj TischleinDeckDich i wymieszaj. Dodaj ser. Dopraw solą i pieprzem.
Połóż połówki cukinii w naczyniu żaroodpornym i wypełnij je farszem. Posyp parmezanem. Wlej do naczynia pozostałą część bulionu. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 180 ° C przez około 30 minut.
Inne warianty farszu:
1. Z cebulą, czarnymi oliwkami, pomidorami pokrojonymi w kostkę, pesto, śmietaną, ziołami i parmezanem
2. Z dymką, czosnkiem, ziarnami orzecha włoskiego, kwaśną śmietaną, bazylią i serem feta