Śródziemnomorska szpinakowa zapiekanka z TischleinDeckDich
Śródziemnomorska szpinakowa zapiekanka z TischleinDeckDich
Składniki dla 2 osób:
- 8 łyżek TischleinDeckDich
- około 270 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki czerwone pesto
- 250 g liści szpinaku
- 3 łyżki orzeszków piniowych
- 1 – 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów w puszce
- 6 – 7 suszonych pomidorów
- 100 g sera feta
- Ziołowa sól, pieprz, tymianek, bazylia, rozmaryn
Przygotowanie:
Do TischleinDeckDich wlewamy ok. 270 ml wrzącego bulionu, mieszamy i zostawiamy do spęcznienia na 5 minut.
Mieszamy schłodzoną masę z czerwonym pesto i przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia jako warstwę o grubości około 4-5 cm. Szpinak wrzucamy na chwilę do wrzącej wody i odsączamy. Nasiona pinii smażymy krótko na suchej patelni.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy posiekaną cebulę z pokruszonym czosnkiem i pokrojonymi kawałkami pomidorów. Dodajemy 2 łyżeczki tymianku i bazylii oraz 1 łyżeczkę rozmarynu. Doprawiamy solą ziołową i pieprzem. Następnie dodajemy szpinak, orzeszki piniowe i pokrojone suszone pomidory. To wszystko układamy na warstwie TischleinDeckDich w naczyniu żaroodpornym . Górę posypujemy rozdrobnionym serem feta.
Pieczemy w temperaturze 220 ° C przez ok. 15 minut w piekarniku (górny ruszt).