Ogniste danie TischleinDeckDich z pomidorami i soczewicą
Ogniste danie TischleinDeckDich z pomidorami i soczewicą
Składniki dla 2 osób:
- 10 łyżek TischleinDeckDich
- około 340 ml wody
- 80 g cebuli
- 10 g świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 80 g czerwonej soczewicy
- 1 łyżeczka tłuszczu do smażenia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 – 2 łyżeczki czerwona pasty curry
- 250 ml bulionu warzywnego
- 400 g – puszka całych pomidorów
- Pęczek kolendry lub pietruszki
- 2 łyżeczki śmietany, lub w wersji wegańskiej mleczko sojowe
- Ziołowa sól, pieprz
Przygotowanie:
Do TischleinDeckDich wlej około 340 ml wrzącej wody, wymieszaj, odczekaj 5 minut i odstaw.
Obierz cebulę, imbir i czosnek – drobno posiekaj. Umyj soczewicę w durszlaku.
Rozgrzać tłuszcz w rondlu i smaż cebulę, czosnek ,imbir i pastę curry. Dodaj bulion i koncentrat pomidorowy. Smaż przez krótki czas. Teraz dodaj czerwoną soczewicę i gotuj przez około 5 minut.
Dodaj pomidora w kawałkach i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut. Dopraw solą ziołową i pieprzem, a tuż przed końcem gotowania dodaj posiekaną kolendrę i śmietanę.
Teraz dodaj TischleinDeckDich i wymieszaj. Gotowe.